Rady a tipy, jak správně zavařovat

Dříve se potraviny zavařovaly především kvůli uchování potravin do zásoby, dnes však hraje velkou roli kulinářský zážitek. Přinášíme vám rady a tipy, jak správně zavařovat, abyste zmiňovaný kulinářský zážitek dostali.

Co je to zavařování?

Zavařování nebo také sterilace je způsob uchovávání potravin, díky kterému se zbavíme všech bakterií a kyslíku ve sklenici. Potraviny tak vydrží déle čerstvé a chutné. Můžete popustit uzdu své fantazii a kombinovat různé druhy ovoce, zeleniny, koření apod. Zavařovat můžete nejen ovoce a zeleninu, ale také maso, houby, sirupy i hotová jídla.

V čem nejlépe zavařovat?

Dnes máme mnoho možností a způsobů zavařování. Sami si můžete vybrat, který způsob vám nejlépe vyhovuje.

Zavařování v zavařovacím hrnci

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob zavařování je v zavařovacím hrnci. Sklenice se do něj naskládají, zalijí vodou a díky teploměru můžete kontrolovat teplotu. Zavařování v zavařovacím hrnci je spolehlivější a nefunguje na principu „pokus-omyl“. Hrnec je přenosný, takže můžete zavařovat kdekoliv. Zavařovací hrnce pojmou až 14 velkých litrových sklenic, případně 30 o menším objemu. Dá se v nich připravit také svařené víno, čaj, polévka, guláš apod.


Zavařování v klasickém hrnci

Pokud zavařujete menší množství sklenic, vystačíte si s klasickým větším hrncem. Zavařovat můžete na plynovém sporáku, indukční i sklokeramické desce. Do hrnce naskládejte naplněné zavíčkované sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly, přidejte teplou vodu a přiveďte k varu. Teplota potřebná pro zavařování je u každého ovoce odlišná.


Zavařování v troubě

Pokud nemáte klasický ani zavařovací hrnec, lze sklenice sterilovat také v troubě. Ať už máte troubu plynovou, elektrickou nebo horkovzdušnou, měla by být předehřátá na 200 a 220 °C. Na plech vyskládejte uzavřené sklenice tak, aby mezi nimi byla mezera alespoň 1 cm. Plech dejte do spodní části trouby a nalijte na něj teplou vodu do výšky asi 1,5 cm. Větší sklenice se sterilují přibližně 10 – 13 minut, menší 5 – 8 minut. Měkké ovoce a zeleninu sterilujte kratší dobu.

Pokud si stále nejste jistí správnou teplotou a časem, vyzkoušejte sterilovat nejprve jednu sklenici a podle výsledků zavařujte ostatní.


Zavařování v mikrovlnné troubě

Plody naskládejte do vymytých a suchých sklenic. Zalijte je cukerným roztokem (pod víčkem nechejte alespoň 2 cm mezeru), sklenice uzavřete a dejte do mikrovlnné trouby. Čas zavařování se odvíjí od tvrdosti plodů, výkonu mikrovlnné trouby a počtu sklenic.

  • Výkon 700 W = 6 minut
  • Výkon 750 W = 5 a půl minuty
  • Výkon 800 W = 5 minut a kousek
  • Výkon 850 W = 5 minut
  • Výkon 900 W = 4 a půl minuty

Žádný komentář

Komentář můžete přidat pomocí formuláře níže!


Přidat komentář