Rady a tipy pro výběr, zpracování a uskladnění dřeva

Topení dřevem přináší určitý komfort v podobě samostatnosti a nezávislosti na dodávkách energie. Každé dřevo má však jinou strukturu a pevnost, která určuje jeho využití. Proto je třeba zjistit, který druh bude pro vaše potřeby nejvhodnější.

Jaké dřevo vybrat?

Pro topení v kamnech je vhodné použít tvrdé dřevo nebo dřevo z ovocných stromů. Tvrdé dřevo hoří pomaleji a zachovává velké množství žhavých uhlíků, které pomáhají udržovat teplo po dlouhé hodiny. Pro zátop jsou vhodné listnaté stromy jako bříza, lípa, kaštan, topol, vrba trnovník nebo akácie. Jehličnany jako borovici a smrk raději vynechejte. Chemicky ošetřené dřevo, lisované dřevotřískové desky, překližky či navoskované předměty nepoužívejte na topení vůbec. Znečišťují komín a spalováním vznikají nebezpečné toxické výpary.


Připravte dřevo včas

Dřevo na topení připravte dostatečně dopředu, aby mělo možnost dobře proschnout. Lépe se zpracovává dřevo z čerstvě pokácených stromů než dříví suché. Špalky navíc začínají vysychat ihned po rozštípání. Základní pravidlo tedy je, zpracujte dřevo co nejdříve. Rozdíly ve vlastnostech dřeva se projevují i při jeho zpracování. I přesto, že je dubové dřevo tvrdé, pracuje se s ním mnohem snáz než s výrazně měkčím dřevem topolovým.


Kam dřevo uskladnit?

Dřevo skladujte již naštípané v požadovaných délkách pro daná kamna nebo krb, a to přímo uvnitř domu či chaty. Pokud doma nemáte dostatek místa, dřevo skladujte například v kůlně. Polena můžete vyrovnat také ke stěně domu pod střechu. Další možností je vytvoření hranice ze dřeva ve volném prostoru, která se zakryje plachtou. Spodní vrstva polen by měla být minimálně 20 cm nad zemí.


Pracujte bezpečně

Při práci se dřevem pracujete zpravidla s velmi ostrými nástroji a výkonnou technikou. Opatrnosti v tomto případě není nikdy dost. Dbejte vždy základních zásad bezpečnosti. Při práci s pilou používejte ochranný štít nebo brýle, rukavice a ochranu sluchu. Pilu startujte vždy na zemi. Při práci stůjte s rozkročenýma nohama, pro dosažení lepší rovnováhy. Pokud pracujete se sekerou, mějte kolem sebe vždy volný prostor. Stůjte od špalku dostatečně daleko, aby při náhodném sklouznutí sekera nezasáhla některou z končetin. Sekeru držte za konec násady.


Žádný komentář

Komentář můžete přidat pomocí formuláře níže!


Přidat komentář